KinneQ

ICT dienstverlening voor KMO's

Help, mijn pc's draaien nog op Windows XP

Binnen zes maanden stopt Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem Windows XP. Geen security patches, waardoor uw XP pc's kwetsbaar worden voor hackers van buitenaf. Drie strategieën om hiermee om te gaan.

Tweede plaats

Windows 7 is bij de helft van de bedrijven het belangrijkste besturingssysteem. Had Windows 7 drie jaar geleden nog amper 9 procent marktaandeel, dan is dat vandaag 49 procent. Opvallend is echter dat Windows XP, zo blijkt uit onderzoek van Smart Business Strategies (zie onder), nog altijd de tweede plaats inneemt. Zo baseert ruim één bedrijf op vier zich nog altijd op XP, en dit ruim tien jaar na de lancering van dit besturingssysteem.

Wereldwijd zouden nog altijd zo ongeveer 100 miljoen toestellen met XP in omgang zijn in april 2014, het moment dat Microsoft de ondersteuning stopzet. We geven drie mogelijke strategieën mee.

1. Trek de netwerkkabel uit

Heel vaak maken bedrijven nog gebruik van Windows XP omdat er onmisbare software op draait. Upgrades zijn dan soms helemaal niet mogelijk. Vaak hebben ook randapparatuur zoals printers en scanners drivers nodig die enkel beschikbaar zijn voor Windows XP. Bent u in derdelijke situatie, dan zorgt u er best voor dat u dit toestel niet met een netwerk (zoals internet verbindt). 

2. Virtualiseer de probleem app

Standaard software kan u in principe mee upgraden met de overgang naar een nieuw besturingssyteem. Maar er zijn wel vaak softwaretoepassingen waarbij dit niet gaat. Denk bijvoorbeeld aan software die intern of door externen op maat van het bedrijf is geschreven. Dit is trouwens een van de redenen waarom MS DOS hardnekkig stand hield in het bedrijfsleven.

Als het besturingssyteem het enige obstakel is, dan kan u dat probleem missschien oplossen door de betreffende 'probleem app' te laten draaien via de sandbox van een virtuele machine. Windows 8.x Pro en Enterprise hebben bijvoorbeeld Hyper-V virtualisatie ingebouwd. Terwijl Windows 7 Pro Windows XP Mode en Virtual PC bevat.

3. Roep hulp in

Grote organisaties roepen best hulp in van buitenaf. Er bestaan gespecialiseerde partijen in compatibility testing en app management. En in plaats van het oplossen van één enkel probleem, is het misschien een kans om uw IT-systemen voor te bereiden op de toekomst. 

Compatibility testing komt bij bedrijven overigens meer en meer aan de oppervlakte. Uit onderzoek van Dell blijkt dat grote bedrijven voor elke 10.000 gebruikers al snel 700 verschillende toepassingen hebben draaien, de toepassingen via het Web niet meegerekend.

cijfers_sw_windows_os1.jpg

Wat te verwachten van de iPad 5?

Met de nieuwe iPhone 5s en 5s toestellen die uit zijn, gaat alle aandacht naar dat andere vlaggenschip van Apple: de iPad. Wat heeft de nieuwe iPad in petto?

Geruchten doen de ronde dat Apple de nieuwe (en vijfde) generatie van de iPad zal onthullen op een evenement op 22 oktober. Maar tot nu toe is niets - alleen de datum - door Apple bevestigd. Maar het ontbreken van enige informatie betekent niet dat we op zijn minst een aantal veronderstellingen kunnen maken over wat de nieuwe iPad zal brengen.

1. Naam

De naam is het eerste mysterie. New iPad? iPad 5? iPad 5x? iPad 5s? Bij de laatste aankondigingen verwijderde Apple telkens het nummer van de naam, al maakt dat natuurlijk moeilijker om een onderscheid te krijgen tussen de ‘old new iPad’ en de ‘new new iPad’.

2. Processor

In de kern van de iPhone 5s zit de 64-bit A7 processor die qua rekenkracht en grafische kracht het dubbele biedt van de A6 processors in de iPhone 5.

Ondanks dat de rechtstreekse voordelen van een 64-bits processor niet altijd even duidelijk zijn, lijkt voor Apple de weg vrij voor een overstap naar 64-bit. Men zou zou verwachten dat ze deze overbrengen naar de iPad 5. Sommige analisten geloven zelfs dat een 64-bit iPad nog meer druk zou zetten op de pc-industrie.

Aangezien Apple een variant gebruikt van de processor van de iPhone in de iPad, verwacht men dat de chip - die A7X zou kunnen worden genoemd indien de eerdere aanpak qua naamgeving wordt gerespecteerd - wordt aangepast voor gebruik voor de tablet.

3. Opslag

Apple biedt momenteel de iPad 4 en de iPad mini in 16GB, 32GB en 64GB varianten, met ook een 128 GB-versie van de iPad 4. De overgang in opslagcapaciteit van 16GB tot 32GB en 32GB tot 64GB kost Apple ongeveer 10 dollar, maar het bedrijf rekent consumenten telkens een extra 100 dollar aan voor de extra opslag. Een lucratief zakenmodel dat dus volop geld verdient aan de mensen die het meest gebruik maken van hun iPhones en iPads.

Zal Apple voor de gebruikers het basismodel van 16GB naar 32GB tillen? Aangezien het dat niet deed met de iPhone, kan men betwijfelen of dit ook voor de iPad van tel is. Het is gewoon te lucratief voor Apple om dingen te houden zoals ze zijn, met iPads variërend van 16GB tot 128GB, met eventueel een goedkoper model - misschien wel de iPad 5c - vanaf 8GB.

4. Touch ID

Het is volkomen logisch voor Apple om de nieuwe Touch ID vingerafdruksensor, reeds ingebouwd in de iPhone 5s, ook in de nieuwe iPad te integreren. Het gaat hier eerder om bedrijfsgemak dan om beveiliging, maar het onderscheidt de nieuwe iPad tegelijk ook van de concurrentie. Een snelle en eenvoudig te gebruiken vingerafdruklezer onderscheidt de iPad van alle andere tablets op de markt.

5. Dikte

Misschien wordt de nieuwe iPad (nog) dunner, maar niet veel. De overstap naar de GF2 touchscreens, gebruikt voor de iPad mini, zou een fractie afdoen van de dikte van de iPad, maar dus erg beperkt. Houden ze de dikte gelijk (momenteel 9,4 mm), zoals Apple deed met de iPhone 5s, zou dat helpen inzake de backward compatibility met accessoires.

6. Nieuwe camera

Dan denken we aan de nieuwe iSight-camera. Deze camera op de iPhone 5s is namelijk aanzienlijk opgewaardeerd in vergelijking met de eerdere versie. De sensor is 15 procent groter en ook de flitser kreeg een upgrade waardoor de kleuren waarachtiger kleuren worden vastlegt. Men zou verwachten dat Apple deze camera ook gebruikt in de nieuwe iPad.

7. Nieuwe line up

De nieuwe iPhone werd in varianten aangeboden en bracht twee iPhones: een vlaggenschip iPhone 5s en een goedkopere, kleurrijke iPhone 5c.

Dit zou suggereren dat we uiteindelijk met drie verschillende iPads hebben te maken:

- Een iPad 5s
- Een iPad 5c die sterk lijkt op de huidige vierde generatie iPad
 - Een bijgewerkte iPad mini

Lonen informatici stijgen minst van allemaal

Gemiddeld steeg het totale jaarloon in de IT het voorbije jaar met 2,38 procent. Dat is een flinke daling in vergelijking met de stijging van 3,48 procent die we vorig jaar konden optekenen. Bovendien is die 2,38 procent de laagste loonstijging van alle functiedomeinen.

Los van individuele gevallen staat de IT’er in 2013 achteraan in de rij als er over loonsopslag wordt gepraat. “De IT-sector heeft weinig loonsverhogingen door de toepassing van de loonnorm, vermits deze sector er niet echt aan gebonden is”, ziet Verboomen als een van de mogelijke verklaringen.

Totaal stijgingspercentage van lonen IT’ers: 2,38%
Totaal stijgingspercentage van andere lonen: 2,81%

Bron: SD Worx, 2013, Totaal jaarsalaris 2013 (inclusief variabele verloning in de vorm van commissies, bonussen en premies)

Wie krijgt de grootste loonsverhoging?

1. Research - 3,36%
2. Logistiek - 3,27%
3. Human resources - 3,22%
4. Algemene diensten - 3,07%
5. Productie - 3,07%
6. Kwaliteit, veiligheid en milieu - 3,00%
7. Verlening van diensten - 2,80%
8. Engineering - 2,74%
9. Dienst na verkoop - 2,71%
10. Financiën & administratie - 2,57%
11. Aankoop - 2,49%
12. Verkoop - 2,49%
13. Marketing & communicatie - 2,40%
14. Informatica & telecommunicatie - 2,38%

Bron: SD Worx, 2013, totale jaarsalarissen en stijgingspercentages.

Maar.... IT’er verdient 15 à 20% meer dan gemiddeld

Om met het goede nieuws te eindigen: een doorsnee informaticus verdient in ons land behoorlijk zijn boterham. Al is het maar omdat hij een stuk meer, gemiddeld zo’n 15 à 20 procent, kan opstrijken dan het algemeen gemiddelde van de salarissen voor alle profielen in ons land. Gemiddelden zeggen natuurlijk niet alles. Zo hangt het loon van een informaticus af van zijn anciënniteit, maar ook van de invulling van zijn job.

Lonen IT’ers hoger dan bij andere profielen: 

Totaal jaarsalaris IT’ers:  € 49.510
Totaal jaarsalaris andere lonen: € 42.541

Bron: SD Worx, 2013, Totaal jaarsalaris 2013 (inclusief variabele verloning in de vorm van commissies, bonussen en premies)

Gerangschikt volgens domein zit de informaticus in de bovenste helft, maar toch verdient hij gemiddeld een stuk minder dan zijn collega’s in marketing & communicatie, in human resources en in kwaliteit, veiligheid en milieu.

Al gaat het binnen deze domeinen telkens om een hele brede waaier van functies, en telkens om de mediaan. In domeinen als marketing & communicatie, financiën, human resources, verkoop en aankoop zit doorgaans nog meer variatie op de lonen dan bij IT’ers.

Totaal jaarsalaris 2013, gerangschikt volgens domein

1. Kwaliteit, veiligheid en milieu - € 52.856
2. Human resources -  € 51.114
3. Marketing & communicatie -  €  50.132
4. Productie -  €  50.111
5. Aankoop -  €  49.590
6. Informatica & telecommunicatie -  €   49.510
7. Research -  €    47.643
8. Financiën & administratie -  €  47.349
9. Engineering -  €  44.634
10. Verlening van diensten -  €  43.307
11. Dienst na verkoop -  €   37.472
12. Algemene diensten -  €    37.377
13. Logistiek -  €    36.086
14. Verkoop -  €    35.383

Bron: SD Worx, 2013, Totaal jaarsalaris 2013 (inclusief variabele verloning in de vorm van commissies, bonussen en premies)

Wat verandert er met Windows 8.1?

Nog geen jaar na de lancering van Windows 8 brengt Microsoft morgen een update van het besturingssysteem uit: Windows 8.1. Windows 8.1 zal beschikbaar zijn in 230 landen en 37 talen. Tegelijk, en speciaal voor bedrijven, lanceert Microsoft nu ook Windows 8.1 Pro en Windows 8.1 Enterprise.

Met Windows 8.1 verschijnen ook een hele reeks nieuwe toestellen van verschillende hardwareleveranciers, van kleine tablets tot  hybride modellen, naast Microsofts eigen nieuwe tablet, de Surface 2. 

Prijs

Wie Windows 8 al gebruikt, kan vanaf morgen gratis upgraden naar Windows 8.1 via de online Windows Store, die overigens ook in het nieuw zit. 

Windows 8.1 zal beschikbaar zijn voor 119,99 euro, terwijl Windows 8.1 Pro 279,99 euro zal kosten. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met die van Windows 8.

Wat is nieuw?

Dat Microsoft op vraag van veel gebruikers de Start-knop terugbrengt in Windows 8.1, is algemeen bekend. Die start-knop is de meest ingrijpende wijziging. De andere lijken eerder beperkt. 

- Windows 8. 1 zet meer in op personalisering. Zo kun je de grootte van de tegels in het startscherm aanpassen en zijn er meer bureaubladachtergronden en kleuren beschikbaar. Je kunt kiezen hoe Windows opstart: via het startscherm of direct via het vertrouwde Windows-bureaublad.

- Bing Smart Search met ervoor zorgen dat je makkelijker zaken terugvindt los van waar ze zich bevinden: een document op je pc gaat, een fotoalbum in SkyDrive, een favoriete app, een liedje uit Xbox Music of online informatie.

- Windows 8.1 biedt standaard een hele reeks apps en diensten van op het startscherm. Bijvoorbeeld om te communiceren via Skype, te mailen met de Mail app, films of tv kijken op Xbox Video.

- Met Windows 8.1 lanceert Microsoft Internet Explorer 11, de nieuwste versie van zijn webbrowser. IE11 is volgens Microsoft sneller, werkt beter op aanraakschermen en synchroniseert automatisch met andere Windows-toestellen. Dat betekent dat je favoriete websites, internetinstellingen en surfgeschiedenis op al je Windows-toestellen dezelfde zouden moeten zijn.

Lees dit

 - Met Windows 8.1 kun je tot vier verschillende apps naast elkaar bekijken en de schermgrootte ervan aanpassen. Door de verbeterde ondersteuning voor meerdere schermen kunnen gebruikers het bureaublad of de apps van de Windows Store op om het even welk scherm bekijken, of op alle schermen tegelijk.

- Windows 8.1 maakt het daarnaast ook makkelijker om van waar ook te werken. Met SkyDrive kun je van overal en van op om het even welk toestel bestanden en mappen creëren, aanpassen, opslaan en delen.

 

Spam verschuift naar sociale werken

Het is 35 jaar geleden dat de eerste spam-mail werd verstuurd. En ook al daalt het aandeel van spam, het blijft een hardnekkig fenomeen. Zeker nu spam meer en meer verschuift naar sociale netwerken.

69 procent. Dat is volgens het gespecialiseerde bedrijf Pingdom het aandeel van spam in het totale e-mailverkeer. Dat lijkt veel, al zit dat cijfer in dalende lijn. Twee jaar geleden was het nog 89 procent.

En dat terwijl weet dat het eerste spambericht al 35 jaar geleden werd verstuurd.  Zowat  400 van de destijds 2.600 gebruikers van internet-voorloper ARPANET kregen een ongevraagde mail van marketing manager ene Gary Thuerk van een Amerikaanse computerfabrikant. Hij gaf in de mail informatie over open dagen waar men zijn computersysteem kon bekijken.

Social

Spam beleefde zowat drie à vijf jaar geleden een hoogtepunt, maar lijkt dus op retour. Verfijnde en betere spamfilters en juridische acties hebben ertoe gebracht dat bedrijven spam min of meer onder controle krijgen. Toch is het opletten voor een nieuwe trend: spam die steeds vaker te vinden is op sociale media, als Facebook, Twitter en zelfs Instagram.

Omdat social media vaak nog persoonlijker lijken dan e-mail, spelen spammers daar handig op in. Ze misbruiken het vertrouwen, vermits sociale media-gebruikers vaak een ‘echt’ bericht denken te zien van een vriend.  Sociale media zien het fenomeen met lede ogen tegemoed. Zo sloegen Facebook en Trend Micro al de handen in mekaar en worden posts gefilterd, waardoor spam zoveel mogelijk wordt onderschept.

Vooral Twitter lijkt moeite te hebben met het fenomeen van spam. Het sociale netwerk lijkt niet altijd in staat om kordaat op te treden tegen alle soorten spam die we er tegenkomen. Erg prominent zijn de zogenaamde direct mail-berichten van bekenden met links die u naar bepaalde websites willen leiden, en die eigenlijk als phishing kunnen worden bestempeld. 

Uit onderzoek van Fisheye Analytics is op dit moment 7 procent van alle Twittergebruikers een spambot. Waardoor veel twitteraars door een spambot kunnen worden misleid. Ze denken echt dat ze met een mens te maken hebben. Niet alleen in uw mailbox, maar ook op Twiiter en Facebook is het dus opletten voor spam.

E-mail & spam in cijfers

2,2 miljard: aantal e-mailgebruikers wereldwijd,

144 miljard: aantal e-mails dat wereldwijd dagelijks wordt verstuurd,

4,3 miljard: aantal e-mailclients wereldwijd in 2012,

425 miljoen: aantal actieve Gmail gebruikers wereldwijd,  's werelds grootste e-mailprovider is,

69%: percentage van het e-mailverkeer dat als spam gemarkeerd kan worden (was nog 89% in 2010)

 

Virtualisatie alsmaar mobieler

VMware, wereldwijd een van de leiders in in virtualisatie en cloud-infrastructuur, kondigde tijdens zijn gebruikersconferentie VMworld 2013 nieuwe producten en mogelijkheden aan voor de ondersteuning van mobiele werknemers. De focus ligt hierbij op het verlagen van kosten, het vereenvoudigen van beheer en het verbeteren van prestaties.

Zo stelde het een verbetering voor van VMware Horizon Suite, een geïntegreerd platform dat mobiele werknemers ondersteunt. Het verbindt eindgebruikers via elk apparaat met hun data, applicaties en desktops. Het gaat om een geïntegreerde oplossing die is ontworpen om technologische silo’s te transformeren in gecentraliseerde IT-diensten. VMware brengt hiervoor oplossingen als Horizon View, Horizon Mirage en Horizon Workspace samen in één enkele oplossing.

Was VMware een leverancier die zich aanvankelijk  vooral focuste op het datacenter en server virtualisatie in het bijzonder, dan komen nu ook de mobiele eindgebruikers dus meer en meer in het vizier.

VMware omschrijft zichzelf als de 'enige organisatie die klanten een end-to-end virtualisatieoplossing biedt voor het mobiele- en social cloud-tijdperk'. Anderzijds stellen we vast dat ook andere partijen gespecialiseerd in virtualisatie, zoals Citrix en Microsoft elk op hun manier inzetten op mobiliteit. Dat is logisch, want cloud en mobiel zijn vandaag de belangrijkste trends in de IT-wereld.

Technische problemen bij Facebook treffen duizenden websites

Facebook ondervindt problemen maandagmiddag. Verschillende gebruikers van de sociale netwerksite kunnen hun status niet meer aanpassen of een bericht te ‘liken’.

Wie een bericht probeerde te posten of zijn status probeert aan te passen krijgt de melding: ‘Er is een probleem opgetreden tijdens het bijwerken van je status. Probeer het over een paar minuten opnieuw’.

Niet enkel in België worden er problemen gemeld, ook heel wat Amerikaanse gebruikers kunnen hun Facebook-pagina niet meer wijzigen. Sommige gebruikers kunnen inmiddels wel opnieuw hun status aanpassen, maar de problemen zijn nog niet bij iedereen van de baan. De oorzaak van de storing is nog niet bekend, het is ook nog wachten op een officiële reactie van Facebook.

Duizenden getroffen.

"Facebook is zo geïntegreerd in het dagelijkse leven dat een storing, zoals vandaag, een enorme impact op miljoenen mogelijk zelfs miljarden mensen zal hebben “, merkt Michael Allen, Director of APM van Compuware op.

Bovendien is het niet alleen Facebook en zijn gebruikers die last ondervinden door deze technische problemen. Ten minste 3.500 andere webdiensten werden beïnvloed, volgens Compuware. “Hoewel het werkelijke aantal waarschijnlijk veel groter is”, stelt Allen. "Dit komt omdat veel andere bedrijven en websites zijn verbonden met Facebook door de integratie van diensten zoals de Facebook like button.”

 

Zes verborgen functies van iOS7 die je nog niet kende

Dat er problemen zijn geweest met het besturingssysteem iOS7 is een open deur intrappen. Maar Apple heeft er ook een aantal nieuwe functies ingestoken waarvan je het bestaan misschien nog niet wist.

1. Laat je zaklamp meldingen aankondigen
Als je niet houdt van bliepjes en trillingen, dan kan je de ingebouwde zaklamp nog altijd gebruiken om meldingen aan te kondigen. Die gaat dan flikkeren bij een melding. Niet echt subtiel, maar bon.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Led-flits bij melding

2. Verwijderde mails terughalen door te schudden
Per ongeluk een mail verwijderd. Geen paniek. Door even met je iPhone te schudden, activeer je de optie om het verwijderen ongedaan te maken.

3. De klok beweegt echt
Misschien heb je het al gemerkt, maar het klokje in de klok-app werkt echt. De rode wijzer geeft de seconden aan.

4. Bestuur je iPhone met je hoofd
Dit is een geweldige functie voor mensen met een fysieke handicap. De camera aan de voorkant detecteert de bewegingen van je hoofd. Ironisch genoeg moet je die functie wel eerst instellen.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > zet Schakelbediening aan > voeg Schakelaar toe om te bepalen welke fysieke bewegingen je wil gebruiken om je iPhone te besturen

5. Siri werkt proactief
Als je het te druk hebt om te typen, kan je Siri sommige dingen laten doen. Zoals je instellingen openen (zeg 'open instellingen') of je voicemailberichten laten afspelen. Daarvoor moet je Siri natuurlijk eerst inschakelen, anders praat je gewoon tegen jezelf.

6. Sluit meerdere apps in één tijd
Je hoeft niet meer elke app apart te sluiten, dat kan voortaan per drie. Gewoon even op de homeknop duwen om de app-carrousel te openen en met drie vingers drie apps naar boven schuiven om ze te sluiten.

Transient

Belgacom nog steeds met spionagesoftware besmet

Verschillende bronnen binnen en buiten Belgacom bevestigen aan De Standaard dat het telecombedrijf nog altijd bezig is met de schoonmaak van zijn netwerken. Omdat de spionagesoftware zo complex is en kan muteren, is die moeilijk te bestrijden.

Ruim twee weken geleden raakte bekend dat Belgacom en dochterbedrijf Bics, dat wereldwijd ondersteuning levert aan telecomproviders, het doelwit zijn van een grootschalige cyberaanval (DS 16 september). Volgens het federaal parket is een buitenlandse mogendheid erin geslaagd het communicatienetwerk binnen te dringen en te bespioneren. Naar alle waarschijnlijkheid zit de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, samen met de Britse GCHQ, achter de aanval. Het Nederlandse bedrijf Fox-IT, dat gespecialiseerd is in de opsporing van digitale inbraken, moest er worden bijgehaald om het netwerk te desinfecteren.

Sinds het nieuws over de spionage bekendraakte, laat Belgacom uitschijnen dat zijn systemen helemaal schoon zijn. ‘Belgacom heeft met succes een operatie uitgevoerd om de veiligheid van de klanten en hun data te beschermen’, klonk het oorspronkelijk. Gisteren, tijdens een hoorzitting over de hacking in het Europees Parlement, herhaalde Geert Standaert, IT-topman bij Belgacom, de bewering dat alles in orde zou zijn.

Een bron die betrokken is bij het onderzoek, spreekt dat tegen. ‘We vinden elke dag nog nieuwe stukjes besmetting bij Belgacom. Niet zo schokkend als de eerste malware, maar er komt wel telkens iets nieuws aan het licht.’

Mobistar versnelt uitrol eigen 4G-netwerk

Telecomoperator Mobistar herhaalt zijn eerdere belofte om voor het einde van het jaar met een eigen 4G-netwerk te komen. Het bedrijf breidt ook de groep testgebruikers voor dat netwerk gevoelig uit. Na Proximus is ook concurrent Base vandaag gestart met een 4G-aanbod in een beperkt aantal steden.

Van de drie grote operatoren in België is Mobistar op dit moment de enige die nog geen commercieel 4G-aanbod aan zijn klanten biedt. Zowel Proximus als - sinds vandaag - ook Base hebben wel al bundels om mobiele gebruikers aan de hogere 4G-snelheden te laten surfen.

Daar komt binnenkort verandering in, want Mobistar versnelt de uitrol van zijn 4G-netwerk. Nog voor het einde van het jaar zal het 4G-netwerk van de operator opengesteld worden in een twintigtal steden en gemeenten, waaronder Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven, Brugge en Oostende. Ook in de Brusselse rand (Sint-Stevens-Woluwe, Diegem, Kraainem, Zellik, Strombeek-Bever en Vilvoorde) en rond Antwerpen (Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk en Hoboken) komt 4G-dekking van Mobistar.

‘Wie een toestel heeft dat compatibel is met 4G en een data-abonnement bij Mobistar, kan op die plaatsen dit jaar nog het 4G-netwerk van Mobistar gratis uitproberen’, zegt woordvoerster Patti Verdoodt. Testgebruikers krijgen van Mobistar 5 GB data om te experimenteren op het 4G-netwerk. 

In het eerste trimester van 2014 zal Mobistar een veertigtal steden aan die lijst toevoegen, en met een commercieel aanbod komen. ‘We willen dat pas doen op een moment dat het zinvol is, en dat we dekking in voldoende steden kunnen aanbieden’, zegt Mobistar-woordvoerster Patti Verdoodt daarover.

Twee hindernissen

Er moeten volgens Mobistar ook nog twee belangrijke hindernissen genomen worden in het hele 4G-verhaal. Een daarvan is de strenge Brusselse stralingsnorm die het aanbieden van 4G in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot voor kort onmogelijk maakte. De Brusselse regering heeft zich geëngageerd om die emissienorm dit jaar nog aan te passen.

Een andere gebeurtenis waar Mobistar nog op wacht, is de veiling van de 800 MHz-frequenties die in november door de Belgische regulator BIPT wordt georganiseerd. Door 4G ook op die specifieke frequentie aan te bieden, wordt een betere dekking binnenshuis en ook betere kwaliteit gegarandeerd - de huidige 4G-netwerken van de Belgische operatoren gebruiken de (beperktere) 1800 MHz-frequentie.

‘Met die 800 MHz-frequentie kunnen we 4G sneller beschikbaar maken voor onze klanten’, zegt Verdoodt. ‘Met de veiling zelf verwachten we overigens weinig problemen. Mobistar is een van de drie kandidaten die deze frequenties in gebruik willen nemen voor 4G.’ Wie de andere twee kandidaten zijn is op dit moment nog niet officieel bekend, maar het is niet ondenkbaar dat ook de andere twee Belgische 4G-aanbieders Proximus en Base zullen meebieden.

Afspraken met Apple

Mobistar mag dan wel de laatste grote operator op het Belgische 4G-toneel zijn, het bedrijf heeft wel een klein voordeel ten opzichte van concurrenten Proximus en Base. Als enige Belgische operator heeft Mobistar immers afspraken met Apple over het gebruik van iPhones op het nieuwe 4G-netwerk.

Technisch is er nochtans geen enkel bezwaar, en zowel de iPhone 5 als de nieuwere iPhone 5S kunnen met de Belgische 4G-netwerken overweg. Maar operatoren moeten bij Apple eerst een reeks tests doorlopen om door de iPhone-maker ‘goedgekeurd’ te worden. Proximus en Base hebben die goedkeuring (nog) niet, Mobistar al wel. Maar de iPhone is niet de enige smartphone die geschikt is voor 4G: steeds meer telefoonmakers brengen in verschillende prijsklassen toestellen uit die de nieuwe netwerktechnologie ondersteunen.

Telenet Rex & Rio beschikbaar, waar zit het verschil?

Telenet-klanten kunnen zich vanaf nu abonneren op Rex en Rio, een on-demanddienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt series en films kan kijken.

Rex staat voor een bibliotheek van Vlaamse films en tv-series, shows, documentaires en kinderprogramma’s, aangevuld met twintig themazenders. Kies je voor Rio, dan kan je bovendien kijken naar internationale series en films.

Allemaal goed en wel, maar wat als je vandaag al geabonneerd bent op de extra zenderpakketten Prime Films & Series en/of Plus Pakket? Het aanbod van Rex en Rio klinkt immers erg gelijkaardig aan deze diensten.

Telenet is al een tijdje bezig met het vereenvoudigen en stroomlijnen van haar producten. Dat gebeurde eerst voor mobiele telefonie met de introductie van King en Kong, en vervolgens voor de triple play-pakketten met Whop en Whoppa. Diezelfde strategie wordt nu herhaald voor het on-demandaanbod. Het is de bedoeling dat Prime Films & Series en Plus Pakket in de loop van 2014 verdwijnen en plaats maken voor Rex en Rio.

Maar hoe vergelijken Rex en Rio dan tegenover deze reeds bestaande pakketten? We zetten ze allemaal even op een rijtje.

Plus Pakket wordt Rex

Plus Pakket kan je voortaan niet langer bestellen, maar bestaande klanten kunnen voorlopig wel nog hun huidige aanbod behouden. Plus Pakket zal in de loop van 2014 verdwijnen om volledig plaats te maken voor Rex.

Voor een bedrag van 13,99 euro per maand beschik je via Plus Pakket over de volgende zenderpakketten:

 • Kids & Music
 • Entertainment
 • Docu & Lifestyle
 • Sport & Adult

Een abonnement op Rex kost je 14,95 euro per maand en geeft je toegang tot het volgende:

 • Variërend aanbod van ongeveer 1.000 films (o.a. Vlaamse films, kinderfilms en klassiekers)
 • Variërend aanbod van ongeveer 1.000 afleveringen van series (o.a. Vlaams, kindershows en klassiekers)
 • 20 themazenders

Animal Planet HD, Baby TV, Boomerang, Investigation Discovery, Science Discovery, Discovery World, Disney Junior, Disney XD, E! Entertainement, History Channel, Lacht, Lite TV, Mezzo, MTV Rocks, Fashion One, Nick Hits, Out TV, Travel Channel, NickToons, VH1

 • Binnenkort via internet van Telenet ook beschikbaar op Yelo TV

Wie overschakelt van een Plus Pakket naar Rex, betaalt dus iets meer dan voorheen en moet enkele themazenders opgeven. Naast de themazenders krijg je er wel een on-demandaanbod van films en series (met vooral een focus op Vlaams werk) bovenop.

Prime Films & Series wordt Rio

Ook Prime Films & Series kan je niet meer bestellen, maar bestaande abonnees kunnen voorlopig nog bij hun huidige aanbod blijven.. In de loop van 2014 zal Prime Films & Series, net zoals Plus Pakket, verdwijnen en volledig worden vervangen door Rio.

Voor een bedrag van 21,55 euro per maand krijg je bij Prime Films & Series het volgende:

 • 7 Prime-zenders
 • Variërend aanbod van ongeveer 600 films op aanvraag (recent en klassiekers)
 • Beperkt aanbod series op aanvraag
 • Binnenkort via internet van Telenet ook beschikbaar op Yelo TV

Alles waar Prime-klanten nu van kunnen genieten, is volgens Telenet inbegrepen in Rio. Een abonnement op Rio kost je 24,95 euro per maand en geeft je toegang tot het volgende:

 • Variërend aanbod van ongeveer 2.000 films op aanvraag (aanbod Rex + recente internationale topfilms)
 • Variërend aanbod van ongeveer 2.000 afleveringen van series op aanvraag (aanbod Rex + nieuwe series HBO enkele dagen na uitzending in de VS)
 • 40 themazenders

Animal Planet HD, Baby TV, Boomerang, Investigation Discovery, Science Discovery, Discovery World, Disney Junior, Disney XD, E! Entertainement, History Channel, Lacht, Lite TV, Mezzo, MTV Rocks, Fashion One, Nick Hits, Out TV, Travel Channel, NickToons, VH1, 13 th Street Universal, Blue Hustler, Discovery HD, FoxLife HD, MGM, Motors TV, MTV Live HD, Playboy TV, Penthouse HD, TCM, PRIME Star HD, PRIME Action, PRIME Fezztival, PRIME Family, PRIME Star +1, PRIME Series, Syfy, TNT HD, Shorts TV, Trace Sports HD

 • Binnenkort via internet van Telenet ook beschikbaar op Yelo TV

Schakel je over van Prime Films & Series naar Rio, dan zal je ook hier voortaan iets meer betalen. Je krijgt dan wel een meer uitgebreid en recent aanbod, en een hele lijst themazenders in de plaats.

Wat met Sporting Telenet en het HD XL Pack?

Sporting Telenet blijft gewoon bestaan (ook voor nieuwe klanten) aan een basistarief van 26,95 euro per maand. Heb je ook internet of vaste telefonie via Telenet, dan betaal je 21,55 euro. Heb je ze allebei, dan betaal je 16,15 euro. Het voordeel dat je nu nog krijgt wanneer je Sporting Telenet combineert met Prime Films & Series, verlies je wel wanneer je overstapt op Rex of Rio. Het standaardtarief (enkel digitale tv bij Telenet) wordt dan respectievelijk 41,9 of 51,9 euro voor de combinatie.

Het HD XL Pack (10,80 euro per maand) blijft beschikbaar voor bestaande klanten, maar wordt voortaan niet meer verkocht aan nieuwe klanten. Samen met de introductie van Rex en Rio verhuizen ook de zenders van het HD XL Pack naar een ander aanbod. Eurosport HD, BBC One HD en Sundance (HD) zijn vanaf nu via het digitaal basisaanbod beschikbaar. MTV Live HD, Fox Life HD en Discovery HD maken vanaf nu deel uit van Rio, terwijl Animal Planet HD voortaan onder Rex valt.

Wat moet u weten voor u iOS 7 installeert op iPhone of iPad?

Op woensdag 18 september start Apple met de wereldwijde uitrol van iOS 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad. Verwacht wordt dat de update in België en Nederland omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn via een over the air-update en via iTunes.

We sommen hieronder nog enkele praktische zaken op waar je best rekening mee houdt vooraleer je met de update aan de slag gaat.

Wat is er nieuw?

Apple heeft het nieuwe besturingssysteem begin juni voor het eerst getoond tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. De nieuwe software voor de iPhone en iPad laat zich vooral opvallen door een radicaal vernieuwd uiterlijk en enkele veelgevraagde nieuwe functies.

Enkele van de meer opmerkelijke nieuwe functies zijn het controlecentrum, het updaten van apps in de achtergrond, een verbeterde versie van Siri, AirDrop en iTunes Radio - al is die laatste voorlopig enkel in de VS te gebruiken.

Is mijn toestel compatibel?

iOS 7 werkt op de meeste Apple-toestellen, maar niet allemaal. De volgende toestellen worden ondersteund:

 • iPhone 4
 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPod touch (5e generatie)
 • iPad 2
 • iPad 3
 • iPad 4
 • iPad mini

Daar moet wel meteen nog een kanttekening bij gemaakt worden, want niet alle functies zijn op elk toestel beschikbaar:

 • Het panoramaformaat is beschikbaar op iPhone 4S, iPhone 5 en iPod touch (vijfde generatie).
 • De cameraformaten vierkant en video en vegen om vast te leggen zijn beschikbaar op iPhone 4 of nieuwer, iPad (vanaf de derde generatie), iPad mini en iPod touch (vijfde generatie).
 • De filters in de Camera-app zijn beschikbaar op iPhone 5 en iPod touch (vijfde generatie).
 • De filters in de Foto’s-app zijn beschikbaar op iPhone 4 of nieuwer, iPad (vanaf de derde generatie), iPad mini en iPod touch (vijfde generatie).
 • AirDrop is beschikbaar voor iPhone 5, iPad (vierde generatie), iPad mini en iPod touch (vijfde generatie) en vereist een iCloud-account.

Hoe bereid ik mijn toestel voor?

Voordat je straks iOS 7 gaat installeren, zijn er een paar dingen die je nu al kan doen om de update zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Zorg er eerst en vooral voor dat je iPhone of iPad nu reeds over de nieuwste iOS-versie beschikt. Voor de iPhone 5 betekent dat iOS 6.1.4, voor alle andere toestellen is dat iOS 6.1.3. Je kan nagaan welke versie op jouw toestel draait door te navigeren naar ‘Instellingen’ en vervolgens te kiezen voor ‘Algemeen’, ‘Info’.

Daarnaast doe je er goed aan om alvast een back-up te maken naar iCloud of iTunes, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de update.

 • iCloud: Navigeer op je toestel naar ‘Instellingen’, ‘iCloud’, ‘Reservekopie en opslag’ en kies voor de optie ‘Maak nu reservekopie’.
 • iTunes: Sluit je toestel aan op een computer met iTunes. Klik in iTunes op het menu ‘Archief’ en navigeer naar ‘Apparaten’, ‘Maak reservekopie’.

Ten slotte zal Apple vermoedelijk nog een nieuwe versie van iTunes uitbrengen voor de lancering van iOS 7. Als je van plan bent om je toestel te updaten via iTunes, doe je er goed aan om eerst te deze nieuw versie (iTunes 11.1) te installeren van zodra ze beschikbaar is.

Hoe krijg ik de update zo snel mogelijk?

Zoals hierboven reeds werd vermeld, wordt verwacht dat iOS 7 bij ons omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn. Dat betekent echter niet dat je de update ook onmiddellijk op je iPhone of iPad zal kunnen installeren.

Apple kan iOS 7 nu eenmaal niet naar iedereen tegelijk uitrollen. Als de honderden miljoenen iOS-gebruikers allemaal tegelijk de update proberen te installeren, zouden de servers het begeven. Daarom wordt de update in fasen uitgerold.

Je toestel controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn, maar wie echt niet kan wachten, kan ook handmatig nagaan of de update beschikbaar is. Navigeer daarvoor naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’, ‘Software-update’. Je toestel zoekt nu naar beschikbare updates. Is de update beschikbaar, dan kies je voor ‘Download’ om hem binnen te halen.

Om naar updates te zoeken via iTunes, verbind je het toestel met je computer. Selecteer je iPhone of iPad in iTunes onder ‘Apparaten’ en kies voor ‘Zoek naar update’ in het paneel ‘Overzicht’. Als er een update beschikbaar is kies je voor ‘Download en werk bij’. Koppel het toestel pas los als de update voltooid is.

Heb je ‘s avonds laat nog steeds geen update binnen, zorg dan dat je iPhone of iPad aangesloten is op een voedingsbron en toegang heeft tot het wifi-netwerk. Je toestel zoekt dan ‘s nachts verder naar updates en met een beetje geluk staat hij de volgende ochtend klaar om te installeren.

Doe ik er wel goed aan om onmiddellijk te updaten?

Het is aanlokkelijk om iOS 7 zo snel mogelijk te installeren van zodra je ziet dat de update beschikbaar is op jouw toestel, maar is dat ook een goed idee?

Heel wat gebruikers zullen hetzelfde idee hebben en hun toestellen woensdagavond zo snel mogelijk proberen updaten. Het is daarom niet uit te sluiten dat de servers toch overbelast raken en downloads traag verlopen of er problemen opduiken bij de installatie. In dat geval kan je alleen maar geduld hebben en het later nog eens proberen.

Daarnaast is het ook niet onwaarschijnlijk dat bepaalde apps (nog) niet goed werken met iOS 7. Het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem breekt radicaal met dat van zijn voorgangers, waardoor ook ontwikkelaars genoodzaakt zijn om hun apps aan te passen.

We kregen in juni al van verschillende Belgische app-ontwikkelaars te horen dat ze hierdoor voor een behoorlijke uitdaging kwamen te staan. Vermoedelijk zullen we tijdens de komende dagen dus een hoop app-updates zien verschijnen, die de compatibiliteit met iOS 7 moeten verbeteren.

Wat je Dient te Weten over iOS 7

Apple aangekondigd dat iOS 7 vanaf 18 september beschikbaar zal zijn. Het opnieuw ontworpen besturingssysteem zal beschikbaar zijn voor alle iOS apparaten vanaf de iPhone 4, iPad 2 en iPod Touch van de vijfde generatie.

Naast een volledig nieuwe interface, zullen met iOS 7 functies zoals AirDrop, iTunes Radio en een vernieuwde camera-app worden geïntroduceerd. Deze functies kondigde Apple tijdens de onthulling van het mobiele besturingssysteem in juni al aan.

iWork

Apple maakte verder bekend dat klanten die een nieuw iOS apparaat kopen vanaf nu gratis de apps Pages, Keynote, Numbers, iMovie en iPhoto meegeleverd krijgen. Hiermee wil Apple iOS apparaten meer productiviteitsmogelijkheden meegeven. Waarschijnlijk zullen gebruikers die reeds in het bezit zijn van een iOS apparaat nog wel moeten betalen voor het downloaden van de apps.

iPhone 5S

Ook zullen in iOS 7 enkele optimalisaties worden doorgevoerd voor de tevens aangekondigde iPhone 5S. Zo wordt het mogelijk om de telefoon te ontgrendelen met behulp van een vingerafdrukscanner en ook maakt de processor gebruik van een vernieuwde architectuur. 

Nieuw design

Naast de iPhone zal iOS 7 ook beschikbaar komen voor iPad en iPod touch. Het besturingssysteem belooft op veel punten te breken met het huidige iOS 6. Vooral het uiterlijk is hierbij door Apple onder handen genomen. Zo worden veel vensters en icoontjes transparant en is het heldere kleurgebruik opvallend.

Daarnaast worden de multitask-opties uitgebreid, is het notificatiecentrum verbeterd en zijn zaken as wifi en Bluetooth snel in of uit te schakelen via een nieuw controlepaneel.

'Vingerafdruk scanner in iOS 7'

Apple lanceerde gisteren de vierde proefversie van iOS 7. Daarin werd duidelijk dat er een vingerafdruk sensor in het besturingssysteem zit verwerkt. Het is niet het enige wat nieuw is in iOS 7 beta 4.

In de gisteravond vrijgegeven vierde beta-versie van iOS 7 is de bevestiging gevonden van een biometrische vingerafdrukscanner. Die zit verwerkt in de Home-knop van een iOS apparaat, maar deze technologie zal zich snel verder ontwikkelen. Kijken we naar dit patent wat Apple heeft aangevraagd, dan zal zo'n sensor of scanner mogelijk niet alleen op de homeknop worden toegepast in de toekomst, maar over het hele scherm functioneel zijn.

Apple lanceert iOS 7 beta 4 voor betatesters en ontwikkelaars

Apple heeft gisteren iOS 7 beta 4 vrijgegeven voor betatesters en ontwikkelaars. iOS 7 beta 4 bevat een grote hoeveelheid verbeteringen en ook een grote hoeveelheid nieuwe kenmerken.

2 minuten FaceTime Audio kost 1MB in iOS 7

Het voeren van een audiogesprek via FaceTime zal zo'n 1MB kosten per 2 minuten. Dat meldt de Duitse website iPhone-ticker.de op basis van tests met de bètaversie van Apple's nieuwe mobiele besturingssysteem.

De website heeft berekend dat gebruikers met een 500MB databundel in totaal 16 uur en 40 minuten kunnen bellen via FaceTime. Verwacht wordt dan ook dat veel iPhone-gebruikers straks gebruik zullen maken van de bel-functie, vooral gezien de ondersteuning van zowel wifi als mobiel internet.

Of het bellen via FaceTime daadwerkelijk zo voordelig uitpakt, zal duidelijk worden als Apple iOS 7 uitrolt. Het besturingssysteem verkeert momenteel nog in de testfase, en zal later dit jaar worden gelanceerd. Apple zal met iOS 7 breken met veel elementen uit het huidige iOS 6. Vooral qua design zal het een compleet nieuwe weg inslaan.

'iOS 7 leest gezichtsuitdrukking'

De update naar iOS 7 zal iPhones in staat stellen om de gezichtsuitdrukking van mensen te herkennen. Dat blijkt volgens 9to5mac uit een code die te vinden is in de door Apple vrijgegeven testversie van iOS 7 voor ontwikkelaars.

Hoewel Apple nog niets over de functionaliteit heeft gemeld, lijkt het er sterk op dat de iPhone-camera in iOS 7 verschillende gezichtsuitdrukkingen kan herkennen. Zo schrijft 9to5mac dat onder meer een glimlach en een knipoog gedetecteerd kunnen worden.

5 nieuwe Safari-features in iOS 7 onder de loep

Safari krijgt in iOS 7 een flinke update. Apple kondigde op de WWDC aan de webbrowser te voorzien van een aantal nieuwe features, zoals iCloud Keychain en Shared Links. Safari krijgt echter meer nieuwe functionaliteiten. Een overzicht!

De betaversie van iOS 7 is inmiddels beschikbaar voor ontwikkelaars. Onze concullega's van AppleInsider hebben deze betaversie bemachtigd en op een iPhone geïnstalleerd, waardoor we alvast een aantal features nader kunnen bekijken.

Apple test diepgaande LinkedIn integratie in iOS 7

Apple test in iOS 7 diepgaande integratie van zakelijk social media netwerk LinkedIn. Dat blijkt uit code in de developersversie van iOS 7.

Eerder lekte al uit, dat Apple van plan was om sociale media diensten als Vimeo en Flickr dieper te integreren in het vernieuwde iOS 7, nu blijkt dat er concrete aanwijzingen zijn voor diepgaande integratie van LinkedIn.

Zo ziet iOS 7 eruit op een iPad

Hoe iOS 7 eruit ziet op een iPhone, dat weten we inmiddels wel. Maar hoe het eruit ziet op een iPad, daarvan hebben we nog minder gezien en gehoord. Apfelpage.de zocht het uit met iOS 7 simulatie software voor iPad.

3 spannende nieuwe mogelijkheden van iOS 7 [VIDEO]

Over iOS 7 wordt op dit moment het hele internet volgeschreven. Wat is er goed aan, wat ontbreekt er aan, wat had Apple wel en wat had Apple niet moeten doen. In deze video, lekker behapbaar, visueel en overzichtelijk, 3 nieuwe kenmerken en mogelijkheden van iOS 7.

Hoewel het besturingssysteem op de kop af een week oud is, heeft Apple al aangekondigd de icons van iOS 7 alweer op de schop te gaan gooien. De app-icoontjes, naar het schijn bedacht in samenwerking tussen de designafdeling van Jony Ive en de marketingafdeling van Apple, zijn pas een week af maar er zijn al nieuwe verschenen.

iOS 7 beta maakt inzoomen tijdens filmen mogelijk

De eerste betaversie van iOS 7 maakt het mogelijk in te zoomen terwijl video wordt opgenomen. De feature lijkt veel op de zoomfunctie die al langer beschikbaar is voor het nemen van foto's.

AppleInsider meldt dat je tijdens het filmen kunt inzoomen door simpelweg twee vingers op het scherm bij elkaar te knijpen. De werkwijze is vergelijkbaar met het inzoomen tijdens het nemen van een foto. Wil je weer uitzoomen? Beweeg dan simpelweg je vingers weer uit elkaar.

'Apple gaat iconen in iOS 7 nu al vernieuwen'

Apple is nu al bezig met de eerste updateronde voor icoontjes die in iOS 7 zijn geïntroduceerd. De iconen die in de betaversie van iOS 7 vertoond worden lijken dan ook niet de definitieve varianten te zijn. Ook het design van de rest van het besturingssysteem staat nog niet vast.

Het bestaan van de nieuwe icoontjes is uitgelekt door een fout van Apple zelf. Het bedrijfpubliceerde korte tijd op zijn eigen website een reeks afbeeldingen waarop andere icoontjes te zien zijn dan de iconen die aanwezig zijn in de iOS 7-versie die Apple afgelopen maandag op de WWDC introduceerde. 

Siri weet gat met Google niet te dichten in iOS 7

Apple's spraakassistent Siri kreeg tijdens Apple's World Wide Developers Conference een bescheiden rol toebedeeld. De schijnbaar eeuwig in bèta verkerende virtuele spraakassistent krijgt hogere spraakkwaliteit, kan antwoorden op meer vragen, kent integratie met Wikipedia en heeft een nieuwe interface. Maar toch blijft de werking van de assistent in iOS 7 achter bij die van Google Now. Je merkt dat de relatie tussen Apple en de zoekgigant is verslechterd tot een punt waarop deals gesloten kunnen worden met een oude rivaal: Microsoft.

'Marketingafdeling Apple maakte iOS 7-iconen'

De nieuwe look van iOS 7 komt met nieuwe app-iconen die sommige designers tegen de borst stuiten. Apple's marketingafdeling zou de oorzaak zijn.

Wat de aanval van Microsoft en Dell extra sappig maakt, is de voice-over die de kritiek uit in het filmpje: dat is de vrouwenstem van Siri, het spraakprogramma van Apple. Wanneer geprobeerd wordt een sd-kaartje in de iPad van Apple te stoppen, hoor je Siri zeggen: "Je kan daar geen SD-kaarten stoppen. Of daar. Of daar."

iOS 7 ondersteunt gamecontrollers

Nu het stof van de keynote van WWDC 2013, de jaarlijkse developersconferentie van Apple in San Francisco is neergedaald, komen meer en meer details rondom het nieuwe iOS 7 naar boven. Een klein detail met grote gevolgen: iOS 7 blijkt standaard ondersteuning te bieden voor gamecontrollers.

Apple introduceert iOS 7 met nieuw ontwerp en iTunes Radio

Apple introduceert iOS 7, een nieuwe variant van het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 7 is voorzien van een geheel nieuwe structuur en een volledig nieuw design. De nadruk ligt in het besturingssysteem op eenvoud. Het besturingssysteem is voorzien van iTunes Radio. iOS 7 is beschikbaar in de herfst.

Het design van iOS 7 is geheel nieuw en maakt veel gebruik van de kleuren zwart en wit. Ook de vormgeving van alle apps die Apple standaard op iOS meelevert hebben een volledig nieuw uiterlijk gekregen. Denk hierbij aan de Weer-app, maar ook aan de Agenda, Mail-app, iMessage en Berichtencentrum. Cook noemt iOS 7 de grootste verandering aan iOS sinds de introductie van de iPhone.'Flat design van appknoppen in de praktijk'

Nu we allemaal aan het wardmdraaien zijn voor WWDC 2013 waar hopelijk het nieuwe iOS 7 gelanceerd wordt, kunnen we het toch niet laten om de laatste impressie van het nieuwe besturingssysteem van Apple aan je te laten zien. 

'AirDrop in iOS7'

Spannend: Apple zou overwegen AirDrop functionaliteit toe te voegen aan iOS7. Met AirDrop kun je direct van iOS/Mac apparaat draadloos bestanden delen via een Wifi-verbinding. Airdrop, dat al langer in Macs verwerkt zit, moet het mogelijk maken bestanden ook met andere gebruikers te delen.

Apple zou op dit moment de functionaliteit aan het testen zijn binnen iOS 7, melden bronnen aan 9to5Mac. Dat AirDrop nu naar iOS komt, is geen totale verrassing. Volgens 9to5Mac was het eigenlijk al de bedoeling dat AirDrop zijn opwachting zou maken in iOS 6, maar dat werd destijds uitgesteld. Als AirDrop in iOS 7 wordt verwerkt zal het waarschijnlijk ook mogelijk worden bestanden van een Mac eenvoudig naar een iPhone of iPad te versturen en andersom.

Tim Cook op D11 over iOS 7

Apple-CEO Tim Cook is afgelopen nacht tijdens de technologieconferentie D11 van AllThingsD uitgebreid geïnterviewd. Cook ging op allerlei onderwerpen in, zoals iOS 7, draagbare technologie als de iWatch, het ontwikkelen van Android-apps en het succes van de Apple TV. In dit artikel krijg je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die Cook tijdens het interview besprak.

Zoals al langer wordt vermoed krijgt iOS 7 een flinke update, waarbij het design volledig wordt vernieuwd. Cook bevestigt dat Apple's beroemde ontwerper Jonathan Ive hier een belangrijke rol in speelt. "We erkennen dat Jony een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de look & feel die Apple in de afgelopen jaren heeft opgebouwd en hij dit ook voor onze software kan doen".

Ive is al jaren werkzaam bij Apple en is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van veel succesvolle Apple-producten. Denk hierbij aan iPhone, iPad, iPod en iMac. Het ging hierbij echter altijd om hardwarematige producten. Met iOS 7 komt hier dus verandering in en gaat Ive zich ook richten op het ontwerp van Apple's software.

Jonathan Ive legt nadruk in iOS 7 op de kleuren zwart & wit

Het ontwerp van Apple's mobiele besturingssysteem iOS gaat in iOS 7 waarschijnlijk flink op de schop. Apple's beroemde ontwerper Jonathan Ive stapt naar verwachting af van het huidige design van het besturingssysteem en legt de nadruk meer op zwarte en witte elementen.

Dit melden anonieme bronnen aan 9to5Mac. Het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem wordt omschreven als 'zwart/wit en volledig vlak'. Ive zou zware grafische elementen uit iOS willen verwijderen en juist meer zwart/wit elementen toevoegen aan de gebruiksinterface. De ontwerper zou namelijk van mening zijn dat dit nieuwe ontwerp de tand des tijds beter kan doorstaan.

Apple integreert Vimeo en Flickr in iOS 7

Apple integreert social videodienst Vimeo en social fotodienst Flickr waarschijnlijk stevig in iOS 7. Dat deed Apple eerder al met Twitter.

Apple integreert social videodienst Vimeo en social fotodienst Flickr waarschijnlijk stevig in iOS 7. Dat deed Apple eerder al met Twitter, maar nu zijn dus ook videodienst Vimeo.

Ziet iOS 7 er dan misschien zó uit?

iOS 7 wordt al langer verwacht, en de geruchten worden zo af en toe door een internetbureau met tijd over in een video gezet. Misschien... ziet iOS 7 er wel zó uit!

De comments op YouTube liegen er niet om: als dit ongeveer is wat Apple voor ons in petto heeft met iOS 7 (de enige die dat echt weet is Jony Ive) dan schuift Apple heel erg op richting Android en Windows Phone. Dat betekent niet dat het slecht is, maar wel... anders. "The future of iPhone looks like the present of Android," schrijft een van de commenters op YouTube.

iOS 7: Is dit wat Apple voor ons in petto heeft?

Een sterke stroom geruchten van de afgelopen weken lijkt erop te wijzen dat Apple met iOS 7 meer dan enkel een verbeterde versie van iOS 6 wil neerzetten. Apple zelf rept uiteraard met geen woord over de toekomstplannen voor dit OS, maar designer en Apple-kenner Frederico Bianco heeft alle geruchten eens grondig geanalyseerd en deze verwerkt in een indrukwekkende conceptvideo.

Enkele dagen geleden doken er berichten op dat de ontwikkeling van iOS 7 enige vertraging zou hebben opgelopen. Apple zou zelfs een flink aantal OS X-ontwikkelaars op iOS 7 hebben gezet. Het is het zoveelste teken aan de wand dat Apple met zijn nieuwe besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod touch een aantal grote wijzigingen gaat doorvoeren.

iOS 7 op iPhone en iPad
In onderstaande video toont Bianco, op basis van de laatste geruchten, hoe iOS 7 er op de iPhone en iPad mogelijk uit gaat zien. Zo zien we onder meer widgets voorbij komen en is er eindelijk een snel toegankelijk instellingenmenu beschikbaar.

Komt de visie van Bianco overeen met jouw ideeën over de toekomst van iOS? Of moet Apple zich juist niet laten leiden door zijn 'open' aardsrivaal Android?

'Vernieuwend iOS 7 loopt vertraging op'

De introductie van iOS 7, de opvolger van iOS6, het besturingssysteem van Apple, is vertraagd. Dat blijkt uit een editie van Branchchat, waar goed ingevoerde Apple-bloggers de hoofden bij elkaar steken.

Volgens John Gruber van het blog Daring Firebal, een van de deelnemers aan de Branchchat, zit het zo: What I've heard: iOS 7 is running behind, and engineers have been pulled from OS X 10.9 to work on it. (Let me know if you've heard this song before.)

Gruber vervolgde met te zeggen dat de interface van iOS 7 heel anders gaat zijn dan we tot nu toe gewend zijn. Ook voegde hij toe dat de ontwikkelaars van iOS 7 op dit moment rondlopen met iOS 7 devices met speciale privacy filters met gereduceerde kijkhoeken erop zodat niemand mee kan loeren.

Google kent bijna elk wifi-wachtwoord ter wereld

Internetbedrijf Google kent bijna elk wifi-wachtwoord ter wereld. Dat schrijft beveiligingsexpert Michael Horowitz in een blogbericht op de website Computerworld.

Horowitz baseert zijn stelling op het aantal Android-toestellen dat de voorbije jaren verkocht werd en het feit dat de meeste Android-gebruikers een back-up van hun instellingen (en dus ook hun paswoorden) opslaan op de servers van Google. Volgens Horowitz is het evident dat Google die paswoorden ook effectief kan lezen.

Bovendien slaat Android de paswoorden op van alle wifi-netwerken waar het ooit op ingelogd is. Het gaat dan niet alleen om thuisnetwerken, maar ook om draadloze netwerken in bedrijven, hotels, luchthavens, treinstations, ....

Alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar zouden zowat 187 miljoen Android-telefoons verkocht zijn. Tablets zijn daar niet bij inbegrepen. Maar het is duidelijk dat Google de paswoorden van miljoenen wifi-netwerken op zijn servers heeft staan.

Transient

TomTom sporthorloges schieten uit de startblokken

TomTom heeft donderdag haar gps-sporthorloges - die eerder al in Amsterdam werden onthuld - officieel in België voorgesteld. De nieuwe lijn horloges is vanaf 19 september beschikbaar in Belgische sportwinkels en op de website van TomTom.

De Runner en Multi-Sport zijn de eerste gps-sporthorloges die TomTom in eigen naam uitbrengt. In 2011 werkte het wel al samen met Nike voor de Nike+ SportWatch. Die lijn blijft bestaan, maar is volgens TomTom vooral bedoeld voor wie gemiddeld één keer per week gaat sporten. De nieuwe TomTom-sporthorloges richten zich op sporters die meer dan één keer per week trainen.

Volgens Lars Guns, regionale verkoopsdirecteur voor TomTom in de Benelux, zijn sporthorloges sinds 2011 aan een opmars bezig en zal deze markt tegen eind dit jaar meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Een markt met potentieel dus, waar de bouwer van navigatieproducten een belangrijke rol in hoopt te spelen.

“We weten dat veel gps-horloges die nu op de markt zijn, te dik en gecompliceerd zijn om te gebruiken tijdens de training,” vertelt Guns. De gps-sporthorloges van TomTom zijn 11,5 millimeter dik en beschikken over een groot hoge resolutiescherm en eenknopsbediening, zodat je snel relevante informatie als snelheid of afgelegde afstand kan weergeven tijdens het sporten. In onderstaand filmpje zie je hoe de navigatie door de verschillende menu’s in zijn werk gaat.

De TomTom Runner richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, in de eerste plaats op joggers en hardlopers. De TomTom Multi-Sport is waterdicht tot 50 meter en kan ook bij het fietsen of zwemmen worden gebruikt. Beide horloges zijn uitgerust met de Grafische Trainingspartner, die sporters helpt om hun inspanningen beter af te stemmen op het doel dat ze voor ogen hebben. De horloges moeten het ongeveer 10 uur uithouden op één batterijlading en via bluetooth kan je ze verbinden met andere sensors, zoals een hartslagmeter.

Je kan de gegevens op het horloge met je computer synchroniseren via TomTom MySports, waar een overzicht wordt bijgehouden van je prestaties. De data op MySports kan vervolgens ook gelinkt worden aan verschillende andere fitnessdiensten als RunKeeper, MapMyFitness en MyFitnessPal. De API blijft open, zodat ook andere diensten nog kunnen volgen.

Beide sporthorloges zijn beschikbaar in het grijs of roze en liggen vanaf 19 september in België in de winkel. De TomTom Runner begint vanaf 170 euro. Wil je daar ook een hartslagmeter bij, dan betaal je 220 euro. De TomTom Multi-Sport begint vanaf 200 euro en komt met een houder voor op de fiets. Wil je er ook nog een hartslagmeter bij, dan betaal je 250 euro. Voor 300 euro krijg je de Multi-Sport met een hartslagmeter, hoogtemeter en cadansmeter.

Tablets verkopen vanaf 2015 beter dan pc's

Volgens een rapport van marktonderzoeksbedrijf IDC zullen er in het eindejaarsseizoen van 2013 meer tablets verkocht worden dan pc’s. De pc blijkt in het rest van het jaar nog beter te verkopen, maar dat liedje is uit in 2015. Dan worden gaan er over de hele duur van een jaar meer tablets over de toonbank dan pc’s.

“De wereld van de computers heeft een aantal keer een cannibalisatie doorgemaakt van de pc-verkoop door nieuwe soorten toestellen. De laatste jaren was dat de tablet die de pc-verkoop aantast”, zegt clients and displays program vice president Bob O'Donnell.

In het vierde kwartaal van 2013 worden er 84,1 miljoen tablets verkocht tegenover 83,1 miljoen pc’s. Over heel 2013 zullen we een daling van 10 procent zien in de verkoop van pc’s.

Volgens IDC zullen mensen de duurste en beste tablets blijven kopen, maar de goedkopere exemplaren gaan het grote overwicht over de markt verwerven.

Tablets komen van ver. Veel hebben nu een snelle processor, ultrascherpe HD-schermen en massa’s apps. De markt is verzadigd met toestellen van concurrerende producenten, van eenvoudige apparaten tot de best uitgeruste tablets.

Terwijl de tabletverkoop stijgt, blijven smartphones wel de onbetwiste nummer één. Tegen 2015 zijn er 1,4 miljard stuks verkocht, goed voor 69 procent van alle slimme toestellen ter wereld.

Wat mag je verwachten van de nieuwe Iphone 5S en 5C

Vorige week stuurde Apple een uitnodiging naar de pers voor een evenement op dinsdag 10 september. Alles wijst erop dat ze in Cupertino klaar zijn om de nieuwe iPhone 5S aan het publiek voor te stellen. Vermoedelijk kunnen we ons ook aan de iPhone 5C verwachten, een goedkopere versie van de smartphone voor opkomende markten.

Voorlopig is alle informatie gebaseerd op lekken en geruchten, en is het wachten op de officiële aankondiging dinsdagavond. In aanloop naar Apples evenement geven we alvast een overzicht van alles wat we zo goed als zeker weten over de nieuwe iPhone 5S en iPhone 5C.

Twee nieuwe iPhones op komst

Er zullen niet één, maar twee iPhones hun debuut maken. We verwachten ten eerste de “gewoonlijke” jaarlijkse nieuwe iteratie van de iPhone. Daarnaast zal ook een nieuwe goedkopere iPhone worden aangekondigd, gericht op opkomende markten.

Volgens The Wall Street Journal is het onderdeel van Apples strategie om “opnieuw aan momentum te winnen” in de smartphonemarkt. De technologiereus moet het momenteel met een tweede plaats stellen, na Samsung.

iPhone 5S of iPhone 6?

Volledig in lijn met Apples eerdere naamgeving zou de nieuwe iPhone volgens de geruchten iPhone 5S gedoopt worden. Ook verschillende analisten scharen zich achter die voorspelling.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat Apple toch voor iets anders kiest, zoals toen het de New iPad voorstelde, in plaats van de iPad 3. Maar vermeende foto’s van de verpakking van de iPhone 5C lijken toch te wijzen in de richting van een meer traditionele naamgeving.

Goedkope iPhone 5C: Color? Cheap? China?

De grootste onbekende is de iPhone 5C. Eerdere lekken wijzen op drie zaken: het wordt een kleurrijk toestel met verschillende plastic achterpanelen, het wordt een toestel gericht op de Chinese markt, het wordt veel goedkoper en ontworpen voor een opkomende markt.

Het zou een gewaagde zet zijn voor Apple om op de Chinese markt in te zetten, aangezien lokale spelers als Huawei, Lenovo en ZTE al zo’n sterke greep op de markt hebben. Maar het is ook een groeiende markt met veel potentieel.

Gelekte foto’s tonen de vermeende iPhone 5C in verschillende kleuren, waaronder roze, blauw, groen en geel. Door het plastic achterpaneel is het toestel veel goedkoper in productie en kan het goedkoper worden verkocht, waardoor het mogelijk erg populair kan worden in China. Maar het blijft afwachten welke offers Apple zal moeten maken om van de smartphone een succes te maken.

iPhone met 6-inch scherm

Nog een ander gerucht suggereert dat Apple het schermformaat zou vergroten van de huidige 4,7 inch naar iets in de regio van 6 inch. Dat zou van het toestel een van de grootste smartphones van het moment maken. In juni spraken bronnen van Reuters ook al over een schermformaat van 5,7 inch.

Of het gerucht waar is, valt af te wachten. Er komen immers ook heel wat problemen kijken bij een grotere iPhone.

Nieuwe iPhones draaien op iOS 7

Hoeveel iPhones er op 10 september ook zullen worden aangekondigd, je mag er donder op zeggen dat ze op iOS 7 zullen draaien. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem is visueel volledig vernieuwd met nieuwe animaties, perspectief en gebruik van lagen. Het is de grootste verandering aan het ontwerp sinds de lancering van iOS in 2007.

Desondanks is er weinig veranderd onder de motorkap, waardoor de werking toch min of meer gelijk blijft aan vorige versies. Er werden wel een aantal nieuwe features toegevoegd die vooral voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Biometrische beveiliging met vingerafdrukken

Apple liet al in haar kaarten kijken toen midden 2012 356 miljoen dollar neertelde voor AuthenTec, een bedrijf gespecialiseerd in vingerafdruksensors. Sindsdien hebben verschillende lekken aangegeven dat de nieuwe iPhone over een vingerafdruksensor zou beschikken.

De toevoeging van dergelijke biometrische beveiliging is vooral interessant voor zakelijke gebruikers die hun iPhone in een BYOD-context op het werk gebruiken.

Snellere Apple A7-processor

De logische vooruitgang voor een belangrijke productupgrade is een betere processor. Apple gaat waarschijnlijk de A7-processor introduceren, die tot 30 procent sneller zou kunnen zijn dan de huidige A6.

Ondanks de voortdurende legale strijd tussen Samsung en Apple, zal ook deze nieuwe chip waarschijnlijk nog door Samsung gebouwd worden. Het is ook mogelijk dat het om een 64-bit chip gaat, die betere graphics en snelheden moet toelaten.

"Champagne gold"?

Er is een groeiende fascinatie met de achterkant van de volgende iPhone. Gelekte foto’s tonen dat het ontwerp nagenoeg gelijk blijft aan dat van de iPhone 5, maar er zou naast wit en zwart ook een gouden uitvoering komen. Het zou gaan om een dure designerversie van het toestel die in “champagne gold” wordt uitgevoerd.

Evolutie: langer batterijleven, meer opslag, beter camera

Een van de grootste klachten over de iPhone is het batterijleven. Versie na versie heeft Apple de batterij wel steeds verbeterd. We mogen er dus vanuit gaan dat dit nu ook het geval zal zijn. Zeker indien het toestel groter wordt, is er ook meer ruimte voor een grotere batterij.

De iPad heeft een maximale opslag van 128GB, om tegemoet te komen aan de noden van zware gebruikers. Er wordt gehoopt dat Apple ook de maximale opslagruimte van de iPhone 5S zal verdubbelen tot 128GB.

Aangezien de strijd om de hardwarespecificaties de voorbije twee jaren is gaan liggen, wordt nu vooral gekeken naar de verschillende features van het toestel en hoe deze kunnen worden verbeterd. Apple bestempelt haar iPhone als één van de meest populaire point-and-shoot-camera’s op de markt. Wil het die titel blijven waarmaken, dan zal het bedrijf de camera van de iPhone wel grondig moeten vernieuwen, want ook andere telefoonfabrikanten zetten steeds meer in op de kwaliteit en mogelijkheden van de camera.

 

Zeven tips om je mailbox leeg te houden

Tip 1: Archiveren

Idealiter bevat je Postvak In slechts twee soorten e-mails: enerzijds de berichten die je nog niet gelezen hebt, anderzijds een tiental mailtjes die je al wel hebt gelezen, maar die nog om opvolging vragen. Alle andere berichten horen in een andere mailmap thuis. In één andere mailmap dus en niet in een mailmap die deel uitmaakt van een hele mappenhiërarchie. Die tweede mailmap noem je bijvoorbeeld ‘Oude berichten’.

Archiveren hoeft niet moeilijker te zijn dan een gelezen bericht naar die map te verslepen. Toegegeven, het aantal berichten in zo'n archiefmap tikt natuurlijk wel aan, maar met de ingebouwde zoekfunctie van je e-mailprogramma heb je snel het gezochte bericht te pakken.

Tip 2: Automatisch archiveren

Manueel archiveren is best haalbaar als je inbox nog niet aan een acute indigestie lijdt, maar wat als die op dit moment al met honderden berichten uitpuilt? Er zijn ook automatische oplossingen.

In Gmail kun je zoekopdrachten creëren die bijvoorbeeld alle berichten van vóór Kerstmis markeren ter archivering, behalve de ongelezen berichten en die met een ster. In de Google-zoekbalk voer je hiervoor de volgende opdracht uit: ‘in:inbox before:2012/12/25 is:read -is:starred’. Vervolgens klik je de knop ‘Selecteren’ aan en kies je ‘Alles’. Daarna klik je op de link ‘Selecteer alle conversaties die overeenkomen met deze zoekopdracht’ en druk je de knop ‘Archiveren’ in.

In Outlook ga je op ongeveer dezelfde manier te werk. Zorg alvast dat je een speciale archiefmap klaar hebt. In het zoekveld vul je ‘Ontvangen:<25/12/2012’ in, eventueel aangevuld met parameters als:‘gelezen:waar’ en/of ‘vlagopvolgen:niet gemarkeerd’. Deze en andere parameters vind je ook via de knop met het groene plusje. Selecteer daarna alle berichten en versleep je selectie naar de archiefmap. Outlook begint meteen aan de verhuis.

Tip 3: Uitschrijven

Elke dag krijg je ook berichten binnen die je eigenlijk helemaal niet wilt ontvangen. Dan denken we aan nieuwsbrieven of andere commerciële berichten. Geen spam, maar zogenoemde ‘grijze mail’. Je kunt er wel speciale mailfilters voor inschakelen (zie verder), maar zulke berichten moeten wettelijk verplicht een uitschrijflink bevatten. Bevat het bericht geen link, markeer die dan als spam zodat die een volgende keer bij je junkmail belandt. Overloop zeker ook de notificatievoorkeuren bij alle sociale netwerken waarvan je lid bent. De kans is groot dat je vanuit die hoek meer mails ontvangt dan je lief is. 

Tip 4: Discussie negeren

Je bent het vast ook al tegengekomen. Je bent ingeschreven op een interessante mailinglijst, maar je bent niet geïnteresseerd in die ene oeverloze discussie. Alle binnenkomende berichten een voor een verwijderen is een optie, de discussie onderdrukken is een andere.

In Outlook (2010) gaat dat als volgt. Klik met de rechtermuisknop op een bericht uit zo’n discussie en kies ‘Verplaatsen’, ‘Berichten in deze discussie altijd verplaatsen’. Daarna wijs je bij voorkeur je archiefmap aan. Nog iets doortastender wordt het als je in het snelmenu ‘Negeren’ kiest: alle (bestaande en toekomstige) berichten uit diezelfde discussie gaan dan linea recta naar de map met Verwijderde items. Bij oudere versies van Outlook ontbreekt deze handige optie helaas. In Gmail kan het dan weer wel. 

Tip 5: Mailfilters

We zijn geen voorstander van een heleboel mailmappen - je verliest er doorgaans evenveel tijd mee – maar in sommige gevallen kan het handig zijn binnenkomende berichten tijdelijk naar een specifieke mailmap om te leiden. Denk aan berichten rond een specifiek project. Wil je die mails absoluut gescheiden houden, dan zorgt een filter daar wel voor.

Stel, je wilt in Outlook (2010) alle berichten met in de onderwerpregel ‘project x’ omleiden naar een mailmap met dezelfde naam. Open het tabblad Start en kies ‘Regels’, ‘Regel maken’. Plaats een vinkje bij ‘Onderwerp bevat’ en vul hier ‘project x’ in. Plaats ook een vinkje bij ‘E-mail naar map verplaatsen’, klik op ‘Map selecteren’ en verwijs naar de juiste map. Bevestig met OK.

Tip 6: Berichten uitstellen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een bericht ontvangt dat niet je onmiddellijke aandacht vereist, maar waarop je later wilt reageren? Zo’n bericht archiveren is niet meteen aangewezen, maar ze gewoon laten staan helpt je inbox ook niet leeghouden. Een elegante oplossing is Boomerang, dat zowel voor Outlook als voor Gmail bestaat. Deze laatste werkt alleen als plug-in voor de browsers Firefox en Chrome.

De werking is even eenvoudig als doeltreffend. Klik met de rechtermuisknop op een mail en kies Boomerang (Outlook) of open een bericht en druk op de knop ‘Boomerang’. Vervolgens geef je aan wanneer je dat bericht opnieuw in je inbox wilt ontvangen. Meteen na je bevestiging verdwijnt het bericht uit je inbox en duikt het op het gevraagde tijdstip opnieuw in je inbox op. Erg handig, al bleek de Outlook-versie niet zo betrouwbaar.

Tip 7: Centraal beheer

Misschien heb je verschillende e-mailadressen bij diverse webmaildiensten. Op zich wel handig, maar je regelmatig aanmelden is tijdrovend. Waarom niet de berichten van al deze adressen op één plaats laten samenkomen? Dat is best makkelijk eigenlijk.

Zo is het perfect mogelijk om met een programma als Outlook of Windows Live Mail de accountinstellingen voor je e-mailadressen toe te voegen. Na afloop haalt het programma dan alle mails (via POP3) op en brengt die in één mailbox samen. Houd er rekening mee dat de mail dan niet langer beschikbaar is via de webservice, tenzij je er bewust voor hebt geopteerd de opgehaalde berichten op de server achter te laten. Je kunt nu ook filters creëren (zie boven) waarmee je automatisch berichten labelt of kleurt afhankelijk van het webadres waarnaar ze werden gestuurd.

Een andere mogelijkheid is alle mails door een enkele webmailservice te laten beheren. In Gmail bijvoorbeeld regel je dat via ‘Instellingen’, ‘Accounts en import’, waarna je ‘Je eigen pop3-mailaccount toevoegen’ selecteert.

 

Wat is Cloud Computing

Voor 2011 was cloud computing bij weinigen bekend, maar in 2012 wordt het met open armen ontvangen in de bedrijfswereld. In mensentaal: "cloud computing" is een andere formulering voor "online werken". Centraal hierbij is dat u steeds minder op uw eigen vaste schijf bewaart. Alles staat "in de cloud", lees: op het internet. Die cloud groeit of krimpt mee met de behoeften van uw onderneming. Een perfect schaalbaar model dus.

Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals stroom uit het elektriciteitsnet. De cloud staat voor het internet en de delen en acties van de applicatie die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur.

Op cloud computing gebaseerde dienstverlening kan via de webbrowser worden benaderd en de gebruiker betaalt opslag en gebruik van computers en applicaties naar gelang van het gebruik dat hij ervan maakt, doorgaans uitgaande van een vaste hoeveelheid Gb voor een afgesproken maandelijks bedrag met de mogelijkheid tot overschrijding.

Cloud computing wordt in drie categorieën van abstractie verdeeld: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Hierbij heeft men bij IaaS de meeste vrijheid en bij SaaS de minste. Recht evenredig heeft men dan ook meer onderhoud en kennis nodig bij IaaS.

Aangezien bij cloud computing de gebruiker geen eigenaar van de gebruikte software is en de diensten betaalt, kan hij kosten besparen op de aankoop van software en hardware.

Onze privacy op het internet...

De Belgische wetgeving beschermt onze privacy op het internet veel te weinig. Daarvoor waarschuwt de privacycommissie in een advies aan minister van Consumenten Johan Vande Lanotte (sp.a), zo meldt De Tijd.

De wet is te complex. "De gegevensstromen blijven grotendeels onzichtbaar", waarschuwt de commissie. Mensen merken niet eens dat ze in de gaten gehouden worden. Ze kunnen dus ook hun privacyrechten niet uitoefenen. En dat speelt in de kaarten van de privébedrijven die munt slaan uit het exploiteren van onze gegevens.

Die bedrijven lappen vandaag hun laars aan de verplichting om mensen te informeren over het gebruik van hun gegevens, weet de commissie. "Terwijl er vaak sprake is van het intensief volgen van surfgedrag over meerdere websites en van automatische profilering van gebruikers."

De privacycommissie vraagt daarom een duidelijke wetgeving, met effectieve waarborgen en een nauwere en structurele samenwerking tussen de privacycommissie en de telecomwaakhond BIPT.

Archieffoto AP

 

© 2013, KinneQ.  All rights reserved.