KinneQ

ICT dienstverlening voor KMO's

Mobistar versnelt uitrol eigen 4G-netwerk

Telecomoperator Mobistar herhaalt zijn eerdere belofte om voor het einde van het jaar met een eigen 4G-netwerk te komen. Het bedrijf breidt ook de groep testgebruikers voor dat netwerk gevoelig uit. Na Proximus is ook concurrent Base vandaag gestart met een 4G-aanbod in een beperkt aantal steden.

Van de drie grote operatoren in België is Mobistar op dit moment de enige die nog geen commercieel 4G-aanbod aan zijn klanten biedt. Zowel Proximus als - sinds vandaag - ook Base hebben wel al bundels om mobiele gebruikers aan de hogere 4G-snelheden te laten surfen.

Daar komt binnenkort verandering in, want Mobistar versnelt de uitrol van zijn 4G-netwerk. Nog voor het einde van het jaar zal het 4G-netwerk van de operator opengesteld worden in een twintigtal steden en gemeenten, waaronder Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven, Brugge en Oostende. Ook in de Brusselse rand (Sint-Stevens-Woluwe, Diegem, Kraainem, Zellik, Strombeek-Bever en Vilvoorde) en rond Antwerpen (Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk en Hoboken) komt 4G-dekking van Mobistar.

‘Wie een toestel heeft dat compatibel is met 4G en een data-abonnement bij Mobistar, kan op die plaatsen dit jaar nog het 4G-netwerk van Mobistar gratis uitproberen’, zegt woordvoerster Patti Verdoodt. Testgebruikers krijgen van Mobistar 5 GB data om te experimenteren op het 4G-netwerk. 

In het eerste trimester van 2014 zal Mobistar een veertigtal steden aan die lijst toevoegen, en met een commercieel aanbod komen. ‘We willen dat pas doen op een moment dat het zinvol is, en dat we dekking in voldoende steden kunnen aanbieden’, zegt Mobistar-woordvoerster Patti Verdoodt daarover.

Twee hindernissen

Er moeten volgens Mobistar ook nog twee belangrijke hindernissen genomen worden in het hele 4G-verhaal. Een daarvan is de strenge Brusselse stralingsnorm die het aanbieden van 4G in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot voor kort onmogelijk maakte. De Brusselse regering heeft zich geëngageerd om die emissienorm dit jaar nog aan te passen.

Een andere gebeurtenis waar Mobistar nog op wacht, is de veiling van de 800 MHz-frequenties die in november door de Belgische regulator BIPT wordt georganiseerd. Door 4G ook op die specifieke frequentie aan te bieden, wordt een betere dekking binnenshuis en ook betere kwaliteit gegarandeerd - de huidige 4G-netwerken van de Belgische operatoren gebruiken de (beperktere) 1800 MHz-frequentie.

‘Met die 800 MHz-frequentie kunnen we 4G sneller beschikbaar maken voor onze klanten’, zegt Verdoodt. ‘Met de veiling zelf verwachten we overigens weinig problemen. Mobistar is een van de drie kandidaten die deze frequenties in gebruik willen nemen voor 4G.’ Wie de andere twee kandidaten zijn is op dit moment nog niet officieel bekend, maar het is niet ondenkbaar dat ook de andere twee Belgische 4G-aanbieders Proximus en Base zullen meebieden.

Afspraken met Apple

Mobistar mag dan wel de laatste grote operator op het Belgische 4G-toneel zijn, het bedrijf heeft wel een klein voordeel ten opzichte van concurrenten Proximus en Base. Als enige Belgische operator heeft Mobistar immers afspraken met Apple over het gebruik van iPhones op het nieuwe 4G-netwerk.

Technisch is er nochtans geen enkel bezwaar, en zowel de iPhone 5 als de nieuwere iPhone 5S kunnen met de Belgische 4G-netwerken overweg. Maar operatoren moeten bij Apple eerst een reeks tests doorlopen om door de iPhone-maker ‘goedgekeurd’ te worden. Proximus en Base hebben die goedkeuring (nog) niet, Mobistar al wel. Maar de iPhone is niet de enige smartphone die geschikt is voor 4G: steeds meer telefoonmakers brengen in verschillende prijsklassen toestellen uit die de nieuwe netwerktechnologie ondersteunen.

© 2013, KinneQ.  All rights reserved.