KinneQ

ICT dienstverlening voor KMO's

Wat te verwachten van de iPad 5?

Met de nieuwe iPhone 5s en 5s toestellen die uit zijn, gaat alle aandacht naar dat andere vlaggenschip van Apple: de iPad. Wat heeft de nieuwe iPad in petto?

Geruchten doen de ronde dat Apple de nieuwe (en vijfde) generatie van de iPad zal onthullen op een evenement op 22 oktober. Maar tot nu toe is niets - alleen de datum - door Apple bevestigd. Maar het ontbreken van enige informatie betekent niet dat we op zijn minst een aantal veronderstellingen kunnen maken over wat de nieuwe iPad zal brengen.

1. Naam

De naam is het eerste mysterie. New iPad? iPad 5? iPad 5x? iPad 5s? Bij de laatste aankondigingen verwijderde Apple telkens het nummer van de naam, al maakt dat natuurlijk moeilijker om een onderscheid te krijgen tussen de ‘old new iPad’ en de ‘new new iPad’.

2. Processor

In de kern van de iPhone 5s zit de 64-bit A7 processor die qua rekenkracht en grafische kracht het dubbele biedt van de A6 processors in de iPhone 5.

Ondanks dat de rechtstreekse voordelen van een 64-bits processor niet altijd even duidelijk zijn, lijkt voor Apple de weg vrij voor een overstap naar 64-bit. Men zou zou verwachten dat ze deze overbrengen naar de iPad 5. Sommige analisten geloven zelfs dat een 64-bit iPad nog meer druk zou zetten op de pc-industrie.

Aangezien Apple een variant gebruikt van de processor van de iPhone in de iPad, verwacht men dat de chip - die A7X zou kunnen worden genoemd indien de eerdere aanpak qua naamgeving wordt gerespecteerd - wordt aangepast voor gebruik voor de tablet.

3. Opslag

Apple biedt momenteel de iPad 4 en de iPad mini in 16GB, 32GB en 64GB varianten, met ook een 128 GB-versie van de iPad 4. De overgang in opslagcapaciteit van 16GB tot 32GB en 32GB tot 64GB kost Apple ongeveer 10 dollar, maar het bedrijf rekent consumenten telkens een extra 100 dollar aan voor de extra opslag. Een lucratief zakenmodel dat dus volop geld verdient aan de mensen die het meest gebruik maken van hun iPhones en iPads.

Zal Apple voor de gebruikers het basismodel van 16GB naar 32GB tillen? Aangezien het dat niet deed met de iPhone, kan men betwijfelen of dit ook voor de iPad van tel is. Het is gewoon te lucratief voor Apple om dingen te houden zoals ze zijn, met iPads variërend van 16GB tot 128GB, met eventueel een goedkoper model - misschien wel de iPad 5c - vanaf 8GB.

4. Touch ID

Het is volkomen logisch voor Apple om de nieuwe Touch ID vingerafdruksensor, reeds ingebouwd in de iPhone 5s, ook in de nieuwe iPad te integreren. Het gaat hier eerder om bedrijfsgemak dan om beveiliging, maar het onderscheidt de nieuwe iPad tegelijk ook van de concurrentie. Een snelle en eenvoudig te gebruiken vingerafdruklezer onderscheidt de iPad van alle andere tablets op de markt.

5. Dikte

Misschien wordt de nieuwe iPad (nog) dunner, maar niet veel. De overstap naar de GF2 touchscreens, gebruikt voor de iPad mini, zou een fractie afdoen van de dikte van de iPad, maar dus erg beperkt. Houden ze de dikte gelijk (momenteel 9,4 mm), zoals Apple deed met de iPhone 5s, zou dat helpen inzake de backward compatibility met accessoires.

6. Nieuwe camera

Dan denken we aan de nieuwe iSight-camera. Deze camera op de iPhone 5s is namelijk aanzienlijk opgewaardeerd in vergelijking met de eerdere versie. De sensor is 15 procent groter en ook de flitser kreeg een upgrade waardoor de kleuren waarachtiger kleuren worden vastlegt. Men zou verwachten dat Apple deze camera ook gebruikt in de nieuwe iPad.

7. Nieuwe line up

De nieuwe iPhone werd in varianten aangeboden en bracht twee iPhones: een vlaggenschip iPhone 5s en een goedkopere, kleurrijke iPhone 5c.

Dit zou suggereren dat we uiteindelijk met drie verschillende iPads hebben te maken:

- Een iPad 5s
- Een iPad 5c die sterk lijkt op de huidige vierde generatie iPad
 - Een bijgewerkte iPad mini

© 2013, KinneQ.  All rights reserved.