KinneQ

ICT dienstverlening voor KMO's

Belgacom nog steeds met spionagesoftware besmet

Verschillende bronnen binnen en buiten Belgacom bevestigen aan De Standaard dat het telecombedrijf nog altijd bezig is met de schoonmaak van zijn netwerken. Omdat de spionagesoftware zo complex is en kan muteren, is die moeilijk te bestrijden.

Ruim twee weken geleden raakte bekend dat Belgacom en dochterbedrijf Bics, dat wereldwijd ondersteuning levert aan telecomproviders, het doelwit zijn van een grootschalige cyberaanval (DS 16 september). Volgens het federaal parket is een buitenlandse mogendheid erin geslaagd het communicatienetwerk binnen te dringen en te bespioneren. Naar alle waarschijnlijkheid zit de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, samen met de Britse GCHQ, achter de aanval. Het Nederlandse bedrijf Fox-IT, dat gespecialiseerd is in de opsporing van digitale inbraken, moest er worden bijgehaald om het netwerk te desinfecteren.

Sinds het nieuws over de spionage bekendraakte, laat Belgacom uitschijnen dat zijn systemen helemaal schoon zijn. ‘Belgacom heeft met succes een operatie uitgevoerd om de veiligheid van de klanten en hun data te beschermen’, klonk het oorspronkelijk. Gisteren, tijdens een hoorzitting over de hacking in het Europees Parlement, herhaalde Geert Standaert, IT-topman bij Belgacom, de bewering dat alles in orde zou zijn.

Een bron die betrokken is bij het onderzoek, spreekt dat tegen. ‘We vinden elke dag nog nieuwe stukjes besmetting bij Belgacom. Niet zo schokkend als de eerste malware, maar er komt wel telkens iets nieuws aan het licht.’

© 2013, KinneQ.  All rights reserved.