KinneQ

ICT dienstverlening voor KMO's

Wat mag je verwachten van de nieuwe Iphone 5S en 5C

Vorige week stuurde Apple een uitnodiging naar de pers voor een evenement op dinsdag 10 september. Alles wijst erop dat ze in Cupertino klaar zijn om de nieuwe iPhone 5S aan het publiek voor te stellen. Vermoedelijk kunnen we ons ook aan de iPhone 5C verwachten, een goedkopere versie van de smartphone voor opkomende markten.

Voorlopig is alle informatie gebaseerd op lekken en geruchten, en is het wachten op de officiële aankondiging dinsdagavond. In aanloop naar Apples evenement geven we alvast een overzicht van alles wat we zo goed als zeker weten over de nieuwe iPhone 5S en iPhone 5C.

Twee nieuwe iPhones op komst

Er zullen niet één, maar twee iPhones hun debuut maken. We verwachten ten eerste de “gewoonlijke” jaarlijkse nieuwe iteratie van de iPhone. Daarnaast zal ook een nieuwe goedkopere iPhone worden aangekondigd, gericht op opkomende markten.

Volgens The Wall Street Journal is het onderdeel van Apples strategie om “opnieuw aan momentum te winnen” in de smartphonemarkt. De technologiereus moet het momenteel met een tweede plaats stellen, na Samsung.

iPhone 5S of iPhone 6?

Volledig in lijn met Apples eerdere naamgeving zou de nieuwe iPhone volgens de geruchten iPhone 5S gedoopt worden. Ook verschillende analisten scharen zich achter die voorspelling.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat Apple toch voor iets anders kiest, zoals toen het de New iPad voorstelde, in plaats van de iPad 3. Maar vermeende foto’s van de verpakking van de iPhone 5C lijken toch te wijzen in de richting van een meer traditionele naamgeving.

Goedkope iPhone 5C: Color? Cheap? China?

De grootste onbekende is de iPhone 5C. Eerdere lekken wijzen op drie zaken: het wordt een kleurrijk toestel met verschillende plastic achterpanelen, het wordt een toestel gericht op de Chinese markt, het wordt veel goedkoper en ontworpen voor een opkomende markt.

Het zou een gewaagde zet zijn voor Apple om op de Chinese markt in te zetten, aangezien lokale spelers als Huawei, Lenovo en ZTE al zo’n sterke greep op de markt hebben. Maar het is ook een groeiende markt met veel potentieel.

Gelekte foto’s tonen de vermeende iPhone 5C in verschillende kleuren, waaronder roze, blauw, groen en geel. Door het plastic achterpaneel is het toestel veel goedkoper in productie en kan het goedkoper worden verkocht, waardoor het mogelijk erg populair kan worden in China. Maar het blijft afwachten welke offers Apple zal moeten maken om van de smartphone een succes te maken.

iPhone met 6-inch scherm

Nog een ander gerucht suggereert dat Apple het schermformaat zou vergroten van de huidige 4,7 inch naar iets in de regio van 6 inch. Dat zou van het toestel een van de grootste smartphones van het moment maken. In juni spraken bronnen van Reuters ook al over een schermformaat van 5,7 inch.

Of het gerucht waar is, valt af te wachten. Er komen immers ook heel wat problemen kijken bij een grotere iPhone.

Nieuwe iPhones draaien op iOS 7

Hoeveel iPhones er op 10 september ook zullen worden aangekondigd, je mag er donder op zeggen dat ze op iOS 7 zullen draaien. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem is visueel volledig vernieuwd met nieuwe animaties, perspectief en gebruik van lagen. Het is de grootste verandering aan het ontwerp sinds de lancering van iOS in 2007.

Desondanks is er weinig veranderd onder de motorkap, waardoor de werking toch min of meer gelijk blijft aan vorige versies. Er werden wel een aantal nieuwe features toegevoegd die vooral voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Biometrische beveiliging met vingerafdrukken

Apple liet al in haar kaarten kijken toen midden 2012 356 miljoen dollar neertelde voor AuthenTec, een bedrijf gespecialiseerd in vingerafdruksensors. Sindsdien hebben verschillende lekken aangegeven dat de nieuwe iPhone over een vingerafdruksensor zou beschikken.

De toevoeging van dergelijke biometrische beveiliging is vooral interessant voor zakelijke gebruikers die hun iPhone in een BYOD-context op het werk gebruiken.

Snellere Apple A7-processor

De logische vooruitgang voor een belangrijke productupgrade is een betere processor. Apple gaat waarschijnlijk de A7-processor introduceren, die tot 30 procent sneller zou kunnen zijn dan de huidige A6.

Ondanks de voortdurende legale strijd tussen Samsung en Apple, zal ook deze nieuwe chip waarschijnlijk nog door Samsung gebouwd worden. Het is ook mogelijk dat het om een 64-bit chip gaat, die betere graphics en snelheden moet toelaten.

"Champagne gold"?

Er is een groeiende fascinatie met de achterkant van de volgende iPhone. Gelekte foto’s tonen dat het ontwerp nagenoeg gelijk blijft aan dat van de iPhone 5, maar er zou naast wit en zwart ook een gouden uitvoering komen. Het zou gaan om een dure designerversie van het toestel die in “champagne gold” wordt uitgevoerd.

Evolutie: langer batterijleven, meer opslag, beter camera

Een van de grootste klachten over de iPhone is het batterijleven. Versie na versie heeft Apple de batterij wel steeds verbeterd. We mogen er dus vanuit gaan dat dit nu ook het geval zal zijn. Zeker indien het toestel groter wordt, is er ook meer ruimte voor een grotere batterij.

De iPad heeft een maximale opslag van 128GB, om tegemoet te komen aan de noden van zware gebruikers. Er wordt gehoopt dat Apple ook de maximale opslagruimte van de iPhone 5S zal verdubbelen tot 128GB.

Aangezien de strijd om de hardwarespecificaties de voorbije twee jaren is gaan liggen, wordt nu vooral gekeken naar de verschillende features van het toestel en hoe deze kunnen worden verbeterd. Apple bestempelt haar iPhone als één van de meest populaire point-and-shoot-camera’s op de markt. Wil het die titel blijven waarmaken, dan zal het bedrijf de camera van de iPhone wel grondig moeten vernieuwen, want ook andere telefoonfabrikanten zetten steeds meer in op de kwaliteit en mogelijkheden van de camera.

 

© 2013, KinneQ.  All rights reserved.